26-10-2022

Bedplassen

Hoe bedplassen voorkomen met een plaswekker?

De meeste kinderen worden tussen de 2 en 3 jaar overdag zindelijk. Daarna kan het nog een half jaar tot een jaar duren voor je kind ook ’s nachts zindelijk is.Toch plassen veel kinderen boven de 5 jaar in bed omdat ze nog geen controle hebben over hun blaas tijdens het slapen. Het zindelijk worden duurt voor het ene kind namelijk langer dan voor de ander. Alhoewel niet elke oplossing tegen het bedplassen werkt voor ieder kind, is de plaswekker een goed hulpmiddel om een kind te leren wakker te worden van een volle blaas. Uiteindelijk zullen kindjes uit zichzelf wakker worden bij het gevoel van moeten plassen.
Hoe werkt een plaswekker?

Bedplassen is natuurlijk vervelend. Vanaf een bepaalde leeftijd kan het leiden tot onzekerheden en het uit logeren gaan of het dragen van een luier is voor sommige kinderen daarmee ook meteen een drempel. Er zijn verschillende methodes om bed- of broekplassen te voorkomen. De Rodger plaswekker is daarbij een uitstekend hulpmiddel.

Het speciale ondergoed van de plaswekker laat de wekker afgaan op het moment dat het broekje nat wordt. Het kind wordt hierdoor wakker en leert zo het gevoel van een volle blaas te herkennen. De broekjes hebben een sensor die vocht detecteert en zodoende het alarm laten afgaan van de wekker. Kinderen kunnen vervolgens eventueel zelf de wekker uitdrukken en naar de wc gaan.
De wekker kan worden aangezet door deze in het stopcontact te stoppen. De zender en ontvanger moeten gekoppeld worden. Vervolgens kan de sensor, die in verbinding staat met de wekker, op het plasbroekje bevestigd worden. De sensor is hier eenvoudig op te klikken en de broekjes kunnen zonder sensor gewassen worden. De onderbroeken zijn in verschillende kleuren en maten verkrijgbaar.

Wanneer gebruik je een plaswekker?

De plaswekker is een uitstekend hulpmiddel als ondersteuning van het zindelijk worden. De geadviseerde leeftijd is vanaf 6 jaar oud, maar het kan ook eerder gebruikt worden. Wel verloopt het bewustwordingsproces sneller vanaf 6 jaar en kunnen kinderen vanaf deze leeftijd effectiever en zelfstandig de plaswekker gebruiken. Ook vergoeden veel zorgverzekeringen de plaswekker vanaf een bepaalde leeftijd.

Met de plaswekker worden kinderen in de meeste gevallen na een paar weken uit zichzelf wakker zodra zij moeten plassen. Voor sommigen duurt dit 1 à 2 maanden. De Rodger plaswekker heeft ook een kalender met stickervel waarmee kinderen eventueel beloond kunnen worden voor de droge nachten. Na 2 weken achter elkaar droog gebleven te zijn, kan er worden gestopt met de plaswekker. Het is altijd aan te raden om de plaswekker wel in huis te houden, voor als het bedplassen weer begint.

Geen luiers meer

Het moment dat kinderen geen luiers meer nodig hebben, is een hele vooruitgang en vaak zijn kinderen hier ook heel trots op. Waar de luier in het begin nog gecombineerd kan worden met het plasbroekje, is uiteindelijk de luier niet meer nodig en vervolgens het plasbroekje ook niet meer. Iets waar een kind blij mee is en de ouder trots op is.