22-02-2023

Kinder saturatie

Hoe meten van de saturatie bij kinderen?

Het meten van de saturatie bij kinderen kan met behulp van een speciale kindersaturatiemeter of een kinderzuurstofmeter. Deze apparaten hebben een compacter formaat dan een normale saturatiemeter, waardoor de betrouwbaarheid van het zuurstofgehalte in het bloed hoger is. Daarnaast is het ook mogelijk om de saturatie te meten met een gewone saturatiemeter, maar de waarde kan afwijken.

Kan het meten op een veilige manier?

Het meten van saturatie bij kinderen is altijd mogelijk en veilig. Dit kan pijnloos en snel worden gedaan met een kindersaturatiemeter. In ziekenhuizen kan een saturatiemeting worden uitgevoerd bij jonge kinderen met een mogelijke aangeboren hartafwijking of andere aandoeningen die de zuurstofsaturatie kunnen verlagen. Het regelmatig meten van de zuurstofsaturatie kan helpen bij het vroegtijdig opsporen van deze aandoeningen, en het is verstandig om een goede kindersaturatiemeter thuis te hebben als geadviseerd door de huisarts.

Onze kindersaturatiemeters zijn geschikt voor zuigelingen en jonge kinderen tot 12 jaar oud. Voor betrouwbare metingen bij kinderen ouder dan 12 jaar, is het raadzaam om een saturatiemeter voor volwassenen te gebruiken.

Het meten van zuurstofgehalte in het bloed van kinderen kan soms angstig zijn, aangezien saturatiemeters als medische apparaten als bedreigend kunnen worden ervaren. Om dit te verminderen, zijn kindersaturatiemeters ontworpen in leuke kleuren en met grappige tekeningen. Bijvoorbeeld, de Contec CMS50Q1 kindersaturatiemeter is voorzien van een tijger design. Dit maakt de saturatiemeting minder spannend voor kinderen.

Voor een betrouwbare meting is het essentieel dat de handjes van het kind op de juiste temperatuur zijn. Koude vingers kunnen leiden tot onnauwkeurige of zelfs geen metingen. Als alternatief kun je een kindersaturatiemeter gebruiken op een van de tenen van het kind. Deze niet-invasieve methode voor het meten van zuurstofsaturatie in het bloed is zeer eenvoudig.

Hoe voer ik een saturatiemeting uit bij kinderen?

Om een correcte zuurstofsaturatiemeting bij kinderen uit te voeren, is het raadzaam om de volgende punten door te lezen:

  •  Zorg ervoor dat de sensor schoon is, Dit kun je doen met een (droog) wattenstaafje. Mocht de sensor echt vervuild zijn kun je dit met een beetje alcohol doen. Zorg er wel voor dat je voor de meting de I sensor weer droog maakt.
  • Om een nauwkeurige meting uit te voeren, is het belangrijk dat de nagels schoon zijn. Je kunt bijvoorbeeld de handen van jouw kind wassen voordat je de meting uitvoert, of de vinger of teen waaraan je wilt meten, schoonmaken met een vochtige doek.
  • Vermijd blootstelling van de saturatiemeter aan overmatig licht, omdat dit de meting kan beïnvloeden. Zowel natuurlijk als kunstmatig licht kan de infraroodsensor beïnvloeden. Het is raadzaam om de meting binnen uit te voeren, in een normaal verlichte kamer, als dit mogelijk is.
  • Zorg dat de handen op normale lichaamstemperatuur zijn voor een betrouwbare meting. Te koude handen kunnen de meting verstoren, terwijl te warme handen geen probleem zijn. Plaats de saturatiemeter altijd op de juiste wijze op de vinger of teen met de nagel aan de bovenkant. Probeer een andere vinger als er geen meting kan worden gedaan. Een kindersaturatiemeter is kleiner en zorgt voor betrouwbare resultaten. Zorg ervoor dat de vinger niet kan bewegen tijdens de meting.
  • Het is belangrijk om geduldig te zijn bij het uitvoeren van een saturatiemeting, zelfs als het apparaat binnen enkele seconden een meting kan geven. Als jij je zorgen maakt over de resultaten, kun je meerdere metingen uitvoeren en het gemiddelde berekenen. Dit geldt met name voor kinderen, omdat een saturatiemeting bij hen langer kan duren.
  • Probeer jouw kind gerust te stellen. Kinderpulsoximeters zijn verkrijgbaar in leuke designs die de meting minder spannend kunnen maken.

Een afwijkende meting hoeft niet direct te wijzen op een hartafwijking of andere aandoening bij jouw kind. Het normale zuurstofgehalte bij te vroeg geboren kinderen is vaak 88-92% SpO2, terwijl dit bij gewone pasgeborenen altijd boven de 95% SpO2 hoort te zijn. Bij kinderen ligt een gezonde saturatie tussen de 96% en 100% SpO2, en een lagere waarde kan soms komen door te koude handen of voeten. Kindersaturatiemeters en babysaturatiemeters leveren betrouwbare resultaten, terwijl het gebruik van een saturatiemeter voor volwassenen bij kinderen minder betrouwbare resultaten kan geven. Indien er wel andere klachten zijn door een lage zuurstofsaturatie, kan dit duiden op onvolledig ontwikkelde of beschadigde longen. Raadpleeg bij twijfel altijd jouw huisarts.

Kinder saturatiemeter kopen?

Bij Viper Medical vind je hoogwaardige saturatiemeters die je daarbij helpen. Bekijk ons assortiment en mocht je vragen hebben over deze of een van onze andere producten, neem dan contact op voor informatie en advies. Voldoet het product toch niet aan je verwachting? Dan kun je het product gemakkelijk retourneren. Wij denken graag mee met een passende oplossing.

Kinder saturatiemeter als zakelijke klant bestellen?

Ook zakelijke klanten kunnen bestellen bij Viper Medical. Je kan een zakelijk account aanmaken, maar een bestelling per mail is ook mogelijk. Zakelijke klanten kunnen op factuur kopen bij ons.