26-10-2022

urine drugstest

Hoe werkt een urine drugstest?

Met een urine drugstest kun je de aanwezigheid van verschillende soorten drugs of afbraakproducten (metabolieten) van drugs aantonen in urine. Metabolieten zijn meestal langer terug te vinden dan de drug zelf. Er zijn verschillende soorten drugstesten. Zo zijn er naast urinetesten ook speekseltesten. Deze testen op de aanwezigheid van drugsresten in het speeksel. Aangezien deze restjes sneller verdwijnen in het speeksel dan de drugsstoffen in het bloed, zijn urinetesten niet alleen langer aantoonbaar, maar ook betrouwbaarder.

Drugs worden in het bloed opgenomen, waarna het door de lever en de nieren wordt afgebroken. De afbraakstoffen worden vervolgens in de urine uitgescheiden. Met behulp van de urine drugstesten kun je hierop testen welke drugssoorten aanwezig zijn in de urine. Er zijn twee soorten urinetesten; de cassettes en strips. Het enige verschil tussen beide is dat je de strip enkel in urine hoeft te dopen en bij de cassette moet je urine in laten druppelen met gebruik van een inbegrepen pipet. Hieronder lees je hoe de drugstesten werken, op welke drugssoorten er getest kan worden en hoe betrouwbaar de testen zijn.

Een drugstest afnemen

Je wilt op drugsgebruik testen. Dit klinkt soms ingewikkeld, maar het kan eenvoudig in een paar stappen. Bij onze drugstesten wordt ook een handleiding meegegeven waar alles zorgvuldig in vermeld staat. Hetgeen wat je nodig hebt is de drugstest en urine waarop getest wordt. De urine kan worden opgevangen in een glas, bakje of een urinebeker. Vervolgens dip je de striptest voor 10 seconden in de urine of gebruik je de pipet om urine te druppelen in de cassette. Er komt allereerst op beide testen een controle lijn (C) zichtbaar die aantoont dat de test geldig is. Na 5 minuten is het testresultaat (T) zichtbaar, welke aangeeft of er negatief of positief getest is.

De multipanel drugstesten testen op verschillende soorten drugs tegelijkertijd. Per drugssoort is af te lezen of deze soort aanwezig is in de urine. Op het moment de test is afgenomen en de controle lijn (C) en de testlijn (T) beiden zichtbaar zijn, is er sprake van een negatief resultaat. Dit betekent dat er naar alle waarschijnlijkheid niet is gebruikt.

Op het moment dat er wel gebruikt zijn, komt er na de controlelijn (C), geen testlijn (T) bij de desbetreffende drugssoort. Stel je test op verschillende soorten drugs en je ziet bij elke drugssoort zowel een C-lijn als een T-lijn, maar bij COC (cocaïne) verschijnt alleen een C-lijn en geen T-lijn, dan heeft de testpersoon cocaïne gebruikt.

Op welke drugssoorten kan er getest worden?

Er kan getest worden op de meest gebruikte drugssoorten. Bij elke soort drugs geldt een periode dat deze drugs aantoonbaar is in de urine. Het gaat hierbij om het moment dat de persoon gebruikt heeft en tot hoelang de drugs vervolgens aanwezig is in de urine. Hieronder vindt je een overzicht van alle mogelijke drugssoorten met de desbetreffende aantoonbaarheid.

  • Amfetaminen (AMP): 1- 4 dagen
  • Barbituraten (BAR): 3 - 8 dagen
  • Benzodiazepinen (BZO): 3 dagen - 6 weken
  • Cannabis / Marihuana (THC): 7 - 30 dagen
  • Cocaïne (COC): 2 - 5 dagen
  • Ecstasy (MDMA): 1 - 4 dagen
  • Methadon (MTD): 1 - 7 dagen
  • Methamphetaminen: 1 - 4 dagen
  • Morfine (MOP); 1 - 4 dagen
  • Opiaten (OPI): 1 - 4 dagen
  • Phencyclidinen (PCP): 3 - 8 dagen
  • Tricyclische antidepressiva (TCA): 1 - 9 dagen

Met losse striptesten kun je specifiek op een bepaalde drugsoorten testen, terwijl je met multitesten kan testen op verschillende soorten drugs of zelfs alle bovengenoemde. Hieronder vind je een overzicht welke soorten testen of welke soorten drugs testen.

Drugstest

Drugssoorten

Drugstest Multipanel 4 urinetest (striptest)

Amfetaminen, Cocaïne, Opiaten en Cannabis (THC)

Drugstest Multipanel 5.1 urinetest (striptest)

Amfetaminen, Methampetaminen, Cocaïne, Opiaten en Cannabis (THC)

Drugstest Multipanel 5.2 urinetest (striptest)

Amfetaminen, Benzodiazepinen, Cocaïne, Methadon en Opiaten.

Drugstest Multipanel 6.1 urinetest (striptest)

Amfetaminen, Benzodiazepinen, Methampetaminen, Cocaïne, Opiaten en Cannabis (THC)

Drugstest Multipanel 6.2 urinetest (striptest)

Amfetaminen, Benzodiazepinen, Cocaïne, Methadon, Opiaten en Cannabis (THC)

Drugstest Multipanel 10 urinetest (striptest)

Amfetaminen, Barbituraten, Benzodiazepinen, Cocaïne, Methamphetaminen, Ecstasy, Methadon, Opiaten, Phencyclidinen en Cannabis (THC)

Drugstest Multi 5 urinetest (pipet)

Amfetaminen, Benzodiazepinen, Methampetaminen, Cocaïne, Opiaten en Cannabis (THC)

Drugstest Multi 12 urinetest (pipet)

Amfetaminen, Barbituraten, Benzodiazepinen, Ecstasy, Tricyclische Antidepressiva, Morfine, Methadon, Phencyclidine, Methampetaminen, Cocaïne, Opiaten en Cannabis (THC)

 

Hoe betrouwbaar zijn de testen?

Alle drugstesten zijn uiterst betrouwbaar en accuraat. Wel is belangrijk dat er getest wordt binnen de aantoonbaarheidsperiode van de betreffende drugssoorten. De drugstesten worden constant getest en accurater gemaakt. Hierbij geldt zelfs een minimale betrouwbaarheid van 95%. Alhoewel de betrouwbaarheid per drugssoort afhankelijk is, geldt er voor de meeste drugssoorten een betrouwbaarheid van >99%.


Het is moeilijk om een drugstest te frauderen of te manipuleren, maar sommige drugsgebruikers zijn zeer vindingrijk om het drugsgebruik te maskeren. De trucjes werken echter bijna nooit. Om fraude uit te sluiten zorg ervoor dat er in de ruimte waar urine wordt opgevangen, geen andere vloeistoffen aanwezig zijn. Ook wordt er aangeraden dat er geen andere personen of dieren aanwezig zijn bij het afnemen van urine. Een urine fraudetest controleert de temperatuur van de urine om te bepalen of de urine vers is.