26-10-2022

Zadelkruk

Hulp nodig bij het kopen van een kruk?

Ben je opzoek naar een zadelkruk? Dan zal je er waarschijnlijk genoeg tegenkomen op het internet. Van taboeretten, schuifkrukken tot rollende zadelkrukken, elk met vele mogelijkheden, waardoor je soms door de bomen het bos niet meer kan zien. Wat extra advies kan daarom de juiste uitkomst bieden bij het uitkiezen van de juiste kruk en zo helpen wij je graag verder met 4 tips:

1. Waarvoor wil je de kruk gebruiken?

Uiteraard is de uitstraling van een kruk belangrijk. De leren bekleding is vaak beschikbaar in verschillende kleuren en daarnaast zijn de krukken in verschillende variaties samen te stellen. De eerste stap die wij zouden aanraden, is om te bepalen wat voor kruk je wenst en waarvoor je deze wilt gebruiken. Allereerst wordt er onderscheid gemaakt tussen tabouretten en zadelkrukken. Waar een tabouret een rond plat zadel heeft, hebben de zadelkrukken een ergonomisch gevormd zadel, welke de correcte rechte zithouding bevordert. Vooral ergonomische zadelkrukken worden aanbevolen voor het langer zitten op een kruk.

2. Wat is de juiste zithoogte en het juist zitoppervlak?

Door het gebruik van een gasveer zijn de meeste zadelkrukken in hoogste verstelbaar door de handbediening onder het zadel. Ook zijn er krukken met voetbediening voor nog meer gemak. Afhankelijk van de gewenste zithoogte is het goed om te kijken naar de grootte van de gasveer. De normale zithoogte is te vergelijken met een bureaustoel of eettafel. De hoge zithoogte is te vergelijken met de hoogte van een aanrecht, bar of balie.

Wordt de kruk gebruikt voor werk, dan is de werkhoogte van belang. Voor een kruk aan een tafel of voor op een kantoor, wordt er in de meeste gevallen gekozen voor een normale gasveer aangezien daarbij de gemiddelde zithoogte varieert tussen 45 en 54 cm. Wordt de kruk gebruikt voor een ergonomische zithouding, dan is het belangrijk bij welke zithoogte de knieën een hoek van 135 graden hebben en de voeten plat op de grond staan. Dit is ook afhankelijk van de lichaamslengte. Is dit niet het geval, dan is er eventueel een voetensteun toe te voegen aan de kruk en daarnaast stimuleert een rugleuning het rechtop zitten.

Wat betreft het zitoppervlak of de afmeting van het zadel is dit voor ieder zijn of haar eigen voorkeur. Waar mannen voornamelijk voorkeur geven aan een breder zadel, vinden vrouwen onze compacte zadels vaker prettig.

3. Welk materiaal kies ik?

Vooral bij veel gebruik van de kruk, wordt er aangeraden om naar het materiaal van de kruk te kijken. Vooral het leer dient van hoge kwaliteit te zijn, aangezien bepaalde leersoorten kunnen gaan scheuren of splijten bij intensief gebruik. Wij willen dit voorkomen door krukken met skai leder te leveren. Dit is een kunstleder, ook wel bekend als PU-leer. Het wat luxer materiaal is niet alleen milieuvriendelijker en duurzaam, ook voelt het zachter en comfortabeler aan en is het leer makkelijker schoon te houden.

Voor het voetkruis kan er gekozen worden tussen kunststof of gepolijst aluminium. Aluminium is in principe een wat duurder materiaal, maar ook duurzamer en makkelijker schoon te houden. Voor de wielen is het belangrijk om te kijken of deze geschikt zijn voor harde en/of zachte vloeren en wat het draagvermogen is. Zo kan zowel de kwaliteit en duurzaamheid van de wieltjes als de vloer gewaarborgd worden. Zo voorkom je onnodige strepen of beschadigingen op de vloer. Bijna al onze krukken worden standaard met polyamide wielen geleverd die zowel voor harde als zachte vloeren geschikt zijn. Daarnaast maken deze wielen niet tot nauwelijks geluid tijdens het rollen.

4. Welke accessoires passen bij mij?

De zadelkrukken zijn elk aan te passen naar ieders voorkeur door te kiezen voor bepaalde accessoires. In sommige situaties kan een zadelkruk op deze manier samengesteld worden voor het ideale gebruiksgemak. Voetringen kunnen aan de gasveer bevestigd worden om de voeten op te laten rusten voor extra ondersteuning. Heb je liever dat krukken glijden in plaats van rollen? Kies dan voor de geluidloze schuifdoppen die over de vloer slepen zonder strepen.

Daarnaast zijn de wielen ook vervangbaar voor onbelast geremde wielen. Dit zorgt ervoor dat de kruk niet rolt wanneer er niet op gezeten wordt. Bovendien zijn deze wielen zowel voor harde als zachte vloeren geschikt. Voor kappers zijn er ook speciale kapperswielen die ontworpen zijn om niet tot nauwelijks haren mee te nemen en gemakkelijk schoon te houden. Tot slot zijn er de Gross Stabil wielen, zoals de Gross Stabil Wielen zwart 75mm extra groot. Deze grotere wielen hebben een gezamenlijk draagvermogen tot wel 375 kg. Deze wielen zijn aan te raden in combinatie met de extra stevige kruisvoet.