27-02-2023

Behandelbank

Waar let ik op bij het aanschaffen van een onderzoekstafel?

Onderzoeksbanken vormen een cruciaal onderdeel van elke medische praktijk. Ze bieden patiënten een stevige en comfortabele ondergrond tijdens medische onderzoeken, procedures en behandelingen. Onderzoeksbanken zijn verkrijgbaar in diverse afmetingen, vormen en materialen om te voldoen aan de specifieke behoeften van verschillende medische specialisaties.

Wat is het belang van een goede onderzoeksbank?

Een goede behandeltafel is cruciaal voor een effectieve behandeling. Er zijn diverse soorten behandelingen die elk hun eigen specifieke type behandeltafel vereisen. Het kiezen van de juiste behandeltafel is geen dagelijkse bezigheid en vereist daarom aandacht en zorgvuldigheid. Bij Viper Medical bieden we verschillende soorten behandeltafels, zoals de hoogte verstelbare behandeltafels (ook bekend als behandelbanken). Een in hoogte verstelbare behandeltafel zorgt ervoor dat je altijd de juiste werkhouding kunt aannemen tijdens het behandelen van een patiënt. Ook is het zo voor de patiënt gemakkelijker om weer van de behandeltafel af te komen.

Wat is het verschil tussen een elektrische en een hydraulische behandeltafel?

Een elektrische massagetafel biedt extra comfort tijdens behandelingen. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals elektrische voetbediening en handbediening. Deze behandeltafels zijn in hoogte verstelbaar en bij sommige modellen is ook de rugleuning en hoofdsteun elektrisch verstelbaar. Het bedienen van de tafel met een rondom voetbediening of kringschakelaar wordt als het meest prettig ervaren, omdat de tafel geheel rondom met de voeten te bedienen is en de handen vrij blijven. Een hydraulische behandeltafel wordt als prettig ervaren in een ruimte met weinig stroomvoorziening.

Hoe stel ik de hoogte van de onderzoeksbank goed in?

Een goede werkhouding is essentieel bij het geven van massages, aangezien het intensief is voor het lichaam. De juiste werkhoogte speelt hierbij een belangrijke rol, omdat dit kan bijdragen aan een gezonde werkhouding. Een verkeerde werkhouding kan namelijk leiden tot pijnklachten in de nek, rug en schouders, wat ongewenst is. Om de juiste hoogte van een massagetafel te bepalen, volg je deze stappen:

  1. Ga rechtop naast de massagetafel staan met je armen recht naar beneden.
  2. Maak een vuist.
  3. Raak je met je vuist de bovenkant van de massagetafel? Dan zit je op de goede hoogte. Als de tafel iets lager is dan je vuist, is dit ook geen probleem.

Houd er rekening mee dat de hoogte van de massagetafel per cliënt verschilt. Bij een gezette cliënt is de tafel hoger in totaal. In dat geval moet je de tafel dus iets lager zetten.

Verstelbare delen onderzoeksbank

Een behandeltafel bestaat uit verschillende ligvlakken die onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Bij een tweedelige behandeltafel kan er gekozen worden voor een beweegbaar rugdeel of een beweegbaar hoofddeel. Een driedelige behandeltafel biedt de patiënt de mogelijkheid om naast een lighouding ook een zithouding aan te nemen. Deze tafel is samen met een beweegbaar hoofddeel de meest gebruikte tafel.

Een behandeltafel met of zonder wielen?

Er zijn behandeltafels die wel en niet voorzien zijn van wielen. Daarnaast kan er ook gekozen worden tussen een behandeltafel met vier zwenkwielen of twee kleine wielen met twee poten. Een massagetafel met vier zwenkwielen kan gemakkelijk in alle richtingen worden verplaatst, wat handig kan zijn als de tafel regelmatig wordt verplaatst om extra ruimte te creëren. Een tafel met twee kleine wielen kan alleen voor- en achteruit worden verplaatst en moet opgetild worden als de tafel opzij moet worden geschoven. Een behandeltafel met twee wielen wordt vaak gebruikt in ruimtes waar de tafel zelden verplaatst wordt.

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste onderzoeksbank?

Viper Medical staat altijd klaar om te helpen bij het kiezen van de juiste behandeltafel. Onze klantenservice biedt vrijblijvend advies en onze professionals kunnen je helpen bij het vinden van een tafel die past bij jouw wensen en budget. Aarzel niet om contact op te nemen!