26-10-2022

Saturatiemeter

Wat is saturatie?

Per dag ademen we zo’n 10.000 tot 20.000 keer in en uit. De longen halen het zuurstof uit de lucht en hierna komt het zuurstof in ons bloed terecht. Via onze rode bloedcellen krijgen onze organen hun energie.

Wat is het zuurstofgehalte in het bloed?

Een ander woord voor zuurstofgehalte in het bloed is saturatie. Zodra je een saturatie van 95% of hoger hebt, dan heb je genoeg zuurstof in je bloed. Zodra de waarde onder de 90% komt, dan heb je te weinig zuurstof in je bloed. Het is vanaf dit moment raadzaam om een arts in te schakelen.

Hoe het zuurstofgehalte meten?

Er zijn twee manieren hoe men het zuurstofgehalte in het bloed meet. Dit gebeurt via een bloedgasonderzoek, maar ook door middel van een saturatiemeter. Een bloedgasonderzoek vindt plaats door een meting met bloed vanuit de slagader. De slagaders vervoeren namelijk zuurstofrijk bloed en de andere aders zuurstofarm bloed.

Een pulsoxymeter of saturatiemeter is een medisch hulpmiddel waarmee de hoeveelheid zuurstof in je bloed kan worden bepaald. Deze methode van zuurstof gehalte bepalen kan in enkele seconden worden uitgevoerd. De uitslag is iets minder accuraat dan die van het bloedgasonderzoek. Er kan mogelijk een kleine afwijking in zitten. Deze afwijking kan komen door bijvoorbeeld beweging, koude vingers, bloedarmoede, kunstnagels, nagellak en een onregelmatig hartritme.

Saturatiemeters krijgen tegenwoordig steeds meer functies. Zo bestaan er ook saturatiemeters die gekoppeld kunnen worden aan een computer of aan een app.

Wat zijn symptomen van een te lage saturatie?

Symptomen die vaak gepaard gaan met een lage saturatie zijn: benauwdheid, vermoeidheid, verwardheid, hoofdpijn en futloosheid.  Een te lage saturatie wordt ook wel desaturatie genoemd. De meest voorkomende oorzaken van een te lage saturatie zijn bloedarmoede (laag ijzergehalte) en een te laag vitamine B12 gehalte. Een te lage bloeddruk kan ook een oorzaak zijn.

Hoe het zuurstofgehalte in het bloed verhogen?

Er zijn een aantal mogelijkheden om het zuurstofgehalte in het bloed te verhogen:

1.   Beweeg voldoende. Door inspanning gaat je hart sneller pompen en ga je uiteindelijk sneller ademhalen. Dit zorgt voor een hoger zuurstofgehalte in het bloed. Cardio oefeningen als wandelen en fietsen zorgen voor goede inspanning.

2.   Ga naar buiten. De buitenlucht zorgt voor extra zuurstof en licht.

3.   Vind de juiste balans tussen ontspanning en inspanning. Ademhalingsoefeningen kunnen het ontspannen eventueel bevorderen.

4.   Eet gezonde voeding. Eet veel ijzerrijke voeding en daarnaast ook vitamine B12 houdende voeding. IJzerrijke voeding bestaat uit vlees, vis, kip, volkoren producten, peulvruchten, noten en verschillende groentes. Vitamine B12 zit onder andere in melk, melkproducten, vlees, vis en eieren.

Hoe kun je saturatie meten?

Stap 1: maak je handen schoon

Stap 2: ‘knijp’ de saturatiemeter om je vinger, bij voorkeur de wijsvinger. De uitslag kan afwijken door nepnagels, eelt of bijvoorbeeld koude vingers. Wanneer je twijfelt over de uitslag, kun je de saturatiemeter ook aan je teen bevestigen.

Stap 3: Lees de uitslag van het schermpje af. Een goede saturatie ligt tussen de 95-100%. Ligt jouw saturatie onder de 90%? Raadpleeg dan zo snel mogelijk een arts.

Hoe onderhoud ik een saturatiemeter?

-          Reinig de saturatie zoals beschreven in de gebruiksinstructies

-          Reinig het rubber van de clip. Dit mag ook met 70% alcohol.

-          Wanneer de batterijen leeg zijn knippert de saturatiemeter sneller. Het is dan van belang om de batterijen zo snel mogelijk te vervangen.

-          Verwijder de batterijen als de saturatiemeter lang niet wordt gebruikt

-          Bewaar de saturatiemeter op een droge plaats