









Veelgestelde vragen:
Wat is een bloeddrukmeter?
Een bloeddrukmeter wordt gebruikt om de bloeddruk te meten. De bloeddruk is de druk van het bloed in de slagaderen en varieert voortdurend onder invloed van verschillende factoren.
Waarom een bloeddrukmeter?
Met een bloeddrukmeter kunt u thuis preventief uw bloeddruk in de gaten houden. Er zijn verschillende factoren die de bloeddruk kunnen verhogen: overgewicht, het eten van veel zout, overmatig alcoholgebruik, stress en het gebrek aan lichaamsbeweging. Een hoge bloeddruk vergroot dan weer de kans op het krijgen van een hart- of vaataandoening. Het is dan ook belangrijk om je bloeddruk te meten met een bloeddrukmeter en indien nodig te verlagen.
Moet ik een pols- of bovenarmbloeddrumeter?
Er zijn twee soorten bloeddrukmeters: pols- en bovenarmmeters. Bij een polsbloeddrukmeter dient de gebruiker de arm zelf ter hoogte van het hart te houden. Echter is de kans dat er dan bewogen wordt een stuk groter en dus is de meter dan ook gevoeliger voor fouten. Bij een meting via de bovenarm is de kans op beweging nihil, waardoor het resultaat accurater is. Probeer altijd dezelfde arm te meten. Hierbij maakt het niet uit of u de linkerarm of de rechterarm meet.
Hoe moet ik een bloeddrukmeter omdoen?
Voer een bloeddrukmeting zittend aan een tafel uit, rechtop en met de benen naast elkaar. Er wordt aangeraden om niet te praten tijdens de meting: de trillingen van uw stem kunnen de meting verstoren. U bevestigt het manchet 1 tot 2 centimeter boven uw elleboog en legt uw onderarm ontspannen op tafel zodat het manchet op dezelfde hoogte is als uw hart.
Hoe een bloeddrukmeter aflezen?
Bij het opnemen van de bloeddruk dient u niet te praten, omdat trillingen van de stem de meting kunnen verstoren. Noteer de waarden, de dag en het tijdstip. Meet de bloeddruk altijd twee keer op en neem daarvan het gemiddelde. Tussen de twee metingen dient 15 seconden te zitten. De bloeddrukmeter geeft twee waarden aan: de bovendruk en de onderdruk. De bovendruk is de druk waarmee het bloed in de bloedvaten door het hart gepompt wordt. De onderdruk is de druk in de bloedvaten als het hart zich ontspant en weer vult met bloed. Het hoogste getal op de meter is de bovendruk.
De streefwaarde voor de bloeddruk is een waarde onder de 140/90 mmHg en geldt voor volwassenen tot 80 jaar. Bij een thuismeting is de bloeddruk lager dan in de spreekkamer van een arts. Bij een thuismeting geldt dan ook een waarde van 135/90 mmHg. Bij een bloeddruk van gemiddeld 140 of hoger bij de arts en 135 of hoger thuis, is er sprake van een hoge bloeddruk.
Moet een bloeddrukmeter geijkt worden?
Meestal begint uw meter rare uitslagen te geven als deze geijkt dient te worden. Om te zorgen dat een bloeddrukmeter naar behoren blijft functioneren en meten, moet u de bloeddrukmeter regelmatig laten ijken.