02-02-2024

zelftesten

De opkomst van het thuis testen. Welke soorten thuistesten zijn er?

De opkomst van het thuis testen. Welke soorten thuistesten zijn er?

 

Al jarenlang hebben we de gewoonte om onszelf te onderwerpen aan allerlei tests, variërend van zwangerschapstests tot glucosetesten. Maar sinds de corona-epidemie zijn thuistesten of zelftesten als een wervelwind in ons leven gekomen. 

 

De opmars van thuistesten past perfect in de groeiende behoefte aan zelfzorg en het tijdperk van 'Gezondheidszorg 2.0'. Hier worden consumenten en patiënten aangemoedigd om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun gezondheid. Thuistesten geven niet alleen een gevoel van autonomie, maar bieden ook nog eens snel resultaat én privacy. Juist daarom zijn thuistesten misschien wel zo populair. 

 

Welke soorten zelftesten bestaan er?

Maar welke soorten thuistesten zijn er eigenlijk? Laten we een kijkje nemen in de kleurrijke wereld van zelftests die tegenwoordig verder reikt dan de bekende corona-tests uit het recente verleden en de veel gebruikte zwangerschapstesten. Er zijn inmiddels verschillende zelftests op de markt. Over het algemeen zijn deze zelftesten onder te verdelen in een aantal categorieën, namelijk:

1. Drugs testen
Bieden de mogelijkheid om op basis van speeksel of urine te testen of drugs zijn gebruikt. Deze ‘doe-het-zelf’ thuistesten testen bijvoorbeeld op amfetaminen (speed), methampetaminen, cocaïne, opiaten en cannabis (THC).

2. Alcohol testen

Meten het alcoholpercentage in het bloed op basis van speeksel, urine of zelfs uitgeademde lucht met behulp van blaastesters. Er zijn wegwerk alcoholtests, elektronische alcoholtesters en meer. Voor meer informatie over alcoholtesters, kun je hier [link naar andere blog] vinden.

3. Vruchtbaarheid testen (zowel mannelijk als vrouwelijk)

Onder andere bekende zwangerschapstests, ovulatietests, menopauzetesten en spermatesten. De ovulatietest bij vrouwen detecteert het luteïniserend hormoon (LH) in urine en dat wordt gebruikt als hulpmiddel bij het voorspellen van de timing van de LH-piek en de ovulatie. De thuis test voor vruchtbaarheid van mannen detecteert of een spermamonster voldoet aan de standaard spermaconcentratie in een menselijk spermamonster, namelijk 15 miljoen sperma per milliliter.

4. SOA testen

Hiermee kunnen de voornaamste SOA's eenvoudig thuis worden getest, zoals Syfilis, Hepatitis A / B / C en Chlamydia/Gonorroe. Daarnaast zijn er ook HIV-tests beschikbaar.

5. Corona & Influenza testen.

Voor het zelftesten op COVID-19 en influenza. 

 

Bij Viper Medical bieden we ook een breed scala aan unieke thuistesten aan, allemaal goedgekeurd door de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) en al jarenlang gewaardeerd in Amerika en Canada. Ontdek onze meest verkochte thuistests en neem zelf de controle over je gezondheid!