20-04-2023

Kiezen van de juiste wandelstok

Eerste hulp bij het kiezen van de juiste wandelstok

Een goede wandelstok, die je vindt bij onze mobiliteitshulpmiddelen, kan je helpen je evenwicht te bewaren en de belasting op je gewrichten en spieren te verminderen. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste wandelstokken en hoe gebruik je ze op de meest effectieve manier? In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over wandelstokken en waarom ze een waardevolle aanvulling kunnen zijn op je wandeluitrusting.

Stap 1. Bepaal de mate van ondersteuning die je nodig hebt voordat je een wandelstok kiest

 Wandelstokken zijn lichte loophulpmiddelen die je pols of onderarm ondersteunen en een deel van het lichaamsgewicht opvangen. Over het algemeen worden ze gebruikt voor lichte verwondingen of om het evenwicht te verbeteren. Het is belangrijk om te onthouden dat een wandelstok niet bedoeld is om een groot deel van het lichaamsgewicht te dragen. Als dat wel het geval is, kun je beter kiezen voor een ander loophulpmiddel, zoals een looprek of rollator.

Stap 2. Bepaal het type wandelstok

Bij het kiezen van een wandelstok is het belangrijk om niet alleen te letten op de functionaliteit, maar ook op de stijl. Er zijn namelijk talloze vormen en modellen beschikbaar die aan de wensen van de gebruiker tegemoetkomen. Zo moet je rekening houden met de greep, de schacht, de poot en zelfs de kleur van de wandelstok. 

Terwijl sommige wandelstokken ontworpen zijn om vastgehouden te worden met je handpalm en vingers, ondersteunen andere je hele onderarm. Ook kunnen de schachten gemaakt zijn van verschillende materialen zoals hout, metaal, of carbon en kunnen sommige wandelstokken uitgerust zijn met drie of vier poten aan de onderkant. 

Hoewel de meeste wandelstokken eenvoudig en niet versierd zijn, kun je er ook één kiezen die past bij je persoonlijke stijl en voorkeuren.

Voor welke handgreep moet ik kiezen?

Derby handvat

Dit is een klassiek handvat dat eruitziet als een omgekeerde letter "J" en biedt een goede grip en comfort.

T-vorming handvat

Dit handvat heeft een T-vorm en biedt een goede grip en controle over de wandelstok. Het is geschikt voor mensen die extra stabiliteit nodig hebben.

Anatomisch handvat

Dit handvat is gevormd naar de vorm van de hand en biedt een goede grip en comfort. Het is geschikt voor mensen met handproblemen.

Comfort grip

Dit handvat heeft een ergonomische vorm en biedt ondersteuning aan de hele handpalm. Het is geschikt voor mensen met reumatoïde artritis of andere handproblemen.

Stap 3. Bepaal de juiste lengte van de wandelstok

Viper Medical heeft een breed assortiment wandelstokken. Of je nu op zoek bent naar een opvouwbare wandelstok voor op reis of een stevige wandelstok voor dagelijks gebruik, bij Viper Medical vind je gegarandeerd wat je zoekt. Naast wandelstokken biedt Viper Medical ook andere hulpmiddelen aan om je mobiliteit te verbeteren, zoals krukken en rollators.