09-05-2023

Banner website blog(1)

Het belang van een veiligheidsbril

Een veiligheidsbril biedt bescherming tegen UV-stralen, rondvliegende deeltjes en chemische stoffen. Er zijn verschillende vormen, soorten brilveren en lenzen beschikbaar. Als je moeite hebt met kiezen, hoef je je geen zorgen te maken! Wij hebben de meest gestelde vragen uitgewerkt.

Waarom moet ik een veiligheidsbril dragen?

Een veiligheidsbril biedt bescherming tegen drie soorten risico's die je ogen kunnen bedreigen:

  • Mechanische risico’s: Stofdeeltjes, stoten, steken en andere vreemde objecten zoals splinters.
  • Chemische risico’s: Vaste stoffen of gassen, spetters, druppels en nevel.
  • Stralingsrisico’s: UV-straling, laslicht, laserstraling, infraroodstraling en thermische straling.

Wanneer is een veiligheidsbril verplicht?

Als werkgever heb je de verantwoordelijkheid om de veiligheid en gezondheid van je werknemers te waarborgen tijdens het werk. De overheid is hierover duidelijk. Echter, elke werksituatie is anders. Daarom is het noodzakelijk om eerst een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RIE) uit te voeren. Hiermee krijg je inzicht in welke vorm van oogbescherming nodig is op welke plaats in je bedrijf. Op de ene afdeling kan een veiligheidsbril nodig zijn vanwege chemische stoffen of verspanende werkzaamheden, terwijl op een andere locatie een andere veiligheidsbril juist wenselijk is, bijvoorbeeld voor heftruckchauffeurs op de laad- en losplaats.

Welke normeringen gelden bij veiligheidsbrillen?

De NEN-EN 166 normering bevat de wettelijke basisvereisten waaraan veiligheidsbrillen moeten voldoen. Deze norm bepaalt onder andere dat een veiligheidsbril geen optische vervormingen mag veroorzaken die leiden tot vermoeidheid of hoofdpijn. Daarnaast moet de bril een goede bescherming bieden tegen algemene gevaren, mechanische risico's en schokken/botsingen. Naast deze basisnormen bestaan er ook specifieke veiligheidsnormen, zoals:

Basisnormen

  • EN 166 Specificaties
  • EN 167 Optische testmethodes
  • EN 168 Niet-optische testmethodes

Normen per type gebruik

  • EN 169 Filters voor laswerk
  • EN 170 Filters voor ultraviolette straling
  • EN 171 Filters voor infrarode straling
  • EN 172 Beschermende zonlichtfilters voor industrieel gebruik
  • EN 175 Uitrustingen voor laswerken
  • EN 207 Veiligheidsbril LASER
  • EN 208 Afstelbrillen LASER
  • EN 379 Specificatie met betrekking tot lasfilters

Welk materiaal veiligheidsbril kies ik?

Ongetwijfeld is de lens het belangrijkste onderdeel van een bril. Meestal zijn lenzen vervaardigd uit polycarbonaat (40 keer sterker dan glas), acetaat of glas. Elk van deze materialen heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder staan de belangrijkste verschillen tussen deze materialen:

  • Sterkte en weerstand: Polycarbonaat is het sterkste materiaal en biedt de beste weerstand tegen impact en krassen. Het is 40 keer sterker dan glas en is daarom het meest geschikt voor veiligheidsbrillen die bescherming bieden tegen vallende voorwerpen, stoten en schokken. Acetaat is minder sterk dan polycarbonaat, maar biedt wel een goede weerstand tegen krassen en chemische stoffen. Glas is het minst sterk en is daardoor minder geschikt voor veiligheidsbrillen.
  • Gewicht: Polycarbonaat is lichtgewicht, waardoor het comfortabel is om te dragen gedurende langere periodes. Acetaat is ook licht van gewicht, maar niet zo licht als polycarbonaat. Glas is zwaar, waardoor het minder comfortabel is om langere tijd te dragen.
  • Optische kwaliteit: Acetaat biedt een hoge optische kwaliteit, wat betekent dat het zicht helder en scherp is zonder vertekening. Polycarbonaat biedt ook een goede optische kwaliteit, maar niet zo goed als acetaat. Glas biedt de beste optische kwaliteit, maar is minder geschikt voor veiligheidsbrillen vanwege het gebrek aan sterkte.
  • Prijs: Polycarbonaat is het meest betaalbare materiaal en biedt toch een hoge sterkte en optische kwaliteit. Acetaat is duurder dan polycarbonaat, maar biedt wel een betere optische kwaliteit. Glas is het duurste materiaal en is minder geschikt voor veiligheidsbrillen vanwege de lage sterkte.

Welke coating moet ik kiezen?

De lenzen van een veiligheidsbril zijn vaak voorzien van een coating die verschillende voordelen kan bieden, afhankelijk van de omstandigheden waarin je werkt. Hieronder twee veelvoorkomende coatings en hun voordelen:

  • Anti-condens/anti-fog: deze coating voorkomt dat de lenzen beslaan, wat erg handig en veilig kan zijn in omstandigheden waarin veel vocht of temperatuurverschillen voorkomen. Bij Viper Medical bieden we bijvoorbeeld de Bollé Cobra veiligheidsbril met anti-condenslaag aan.
  • Anti-kras: deze coating maakt de lenzen beter bestand tegen krassen, wat vooral handig is als je je bril vaak op 'gevoelige plekken' laat rondslingeren, zoals in een gereedschapskist. De Iri-s bril beschikt over anti-kras coating

Het is belangrijk om te weten welke coatings nuttig zijn voor jouw specifieke werkzaamheden, zodat je een veiligheidsbril kan kiezen die optimaal beschermt. Bij twijfel kun je altijd advies vragen aan een van onze medewerkers.

Moet ik mijn veiligheidsbril regelmatig vervangen?

Het wordt aanbevolen om veiligheidsbrillen regelmatig te vervangen, vooral als ze beschadigd zijn, bekrast zijn of niet meer goed passen. De meeste fabrikanten raden aan om veiligheidsbrillen minstens één keer per jaar te vervangen, afhankelijk van hoe vaak ze worden gebruikt. Daarnaast is het belangrijk om de bril regelmatig te reinigen. Dit kan met de Lens cleaning spray.

Kan ik mijn gewone bril gebruiken als veiligheidsbril? 

Nee, een gewone bril biedt niet voldoende bescherming tegen letsel aan de ogen. Veiligheidsbrillen zijn speciaal ontworpen om de ogen te beschermen tegen de specifieke risico's van de werkzaamheden die worden uitgevoerd. Het is belangrijk om een veiligheidsbril te gebruiken die voldoet aan de vereisten van jouw werkzaamheden.

Wat is het verschil tussen een veiligheidsbril en een spatbril?

Een veiligheidsbril is ontworpen om de ogen te beschermen tegen mogelijke gevaren op de werkplek, zoals rondvliegende deeltjes, stof, vuil, splinters, en chemische stoffen. Deze brillen zijn meestal voorzien van stevige frames en lenzen die zijn gemaakt van polycarbonaat of andere materialen die bestand zijn tegen impact en krassen. Veiligheidsbrillen zijn geschikt voor gebruik in verschillende omgevingen, zoals bouwplaatsen, laboratoria, fabrieken en andere industriële omgevingen.

Een spatbril is ontworpen om de ogen te beschermen tegen spatten, druppels en spray van vloeistoffen, zoals chemicaliën, bloed, speeksel en andere lichaamsvloeistoffen. Deze brillen zijn meestal voorzien van een afsluitende rand die voorkomt dat vloeistoffen in de ogen terechtkomen en zijn ook vaak voorzien van anti-condenscoating. Spatbrillen worden voornamelijk gebruikt in de medische sector, bijvoorbeeld door tandartsen, chirurgen en verplegend personeel.

Een overzetbril over je bril dragen

Overzetbrillen zijn de perfecte oplossing voor mensen die een gewone bril dragen, maar deze niet kunnen vervangen door een veiligheidsbril op sterkte. Overzetbrillen zijn ontworpen om eenvoudig over een gewone bril te worden gedragen en bieden dezelfde bescherming als een standaard veiligheidsbril. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen en zijn voorzien van comfortabele pasvormen die voorkomen dat ze wegglijden tijdens het dragen. Zoals deze Uvex overzetbril Super f OTG CR.

Kortom veiligheidsbrillen zijn een onmisbaar onderdeel van de persoonlijke beschermingsmiddelen op de werkplek. Ze beschermen niet alleen de ogen tegen verschillende gevaren, maar zijn ook comfortabel en gemakkelijk te dragen. Bij Viper Medical bieden we een breed scala aan veiligheidsbrillen die voldoen aan de hoogste normen voor kwaliteit en veiligheid.