06-02-2024

zadelkrukken

Hoe kies je de juiste medische zadelkruk of taboeret?

Hoe kies je de juiste medische zadelkruk of taboeret?

 

Het streven naar gezond zitten en ergonomisch werken om je fit en soepel te voelen, is het ultieme doel van elke fabrikant van zadelkrukken. Een ergonomische zadelkruk bevordert niet alleen een gezonde rug- en zithouding, maar draagt ook bij aan een goede ademhaling, doorbloeding en spijsvertering.


Met talloze fabrikanten en een overvloed aan zadelkruktypen voor verschillende toepassingen, zoals mondzorg, laboratoria, ziekenhuizen, poliklinieken, zorginstellingen, huisarts- en fysiotherapiepraktijken, rijst de vraag: hoe kies je de juiste zadelkruk of taboeret die past bij jouw gebruik en werkomgeving? In deze blog proberen we je op weg te helpen.

 

1.    Functionaliteit versus design

Een zadelkruk moet vooral functioneel zijn. Hoewel een mooi design waarde kan toevoegen, is het essentieel dat de kruk vooral robuust en slijtvast is, zodat hij jaren mee kan. Kijk dus verder dan alleen het design.

2.    Lengte

Begin met het kijken naar de lengte van de gebruiker. Hoewel alle zadelkrukken in hoogte verstelbaar zijn, is het handig om bij aankoop rekening te houden met de (gemiddelde) lengte. Voor een goede zithouding dienen de voeten in een ontspannen houding plat op de grond te rusten. De fabrikant stelt maattabellen beschikbaar om de juiste keuze te maken.

3.    Pasvorm

Zadels variëren in breedte (circa 44 cm voor brede zadels, circa 34 cm voor smalle zadels), en er zijn ook platte fietszadelvormen. Een zadelvormige zitting zorgt ervoor dat je rug zich op een natuurlijke manier ontspant tijdens het zitten. Omdat de pasvorm zeer persoonlijk is, is het vaak mogelijk om (tegen betaling) een proefplaatsing aan te vragen.

4.    Rollen en meer

Als je in jouw functie vaak van instrument moet wisselen of snel een blik op een röntgenfoto moet werpen terwijl je blijft zitten, zijn wielen onder de kruk handig. Overweeg ook speciale armleggers, rugleuningen (lendesteun) voor extra rugondersteuning, en voetbediening (in plaats van een gaslifthendel) om de hoogte van de kruk aan te passen.

5.    Mechaniek
Voor zorgprofessionals, zoals tandartsen en mondhygiënisten, die zich regelmatig in lastige bochten moeten wringen, is een zadel dat subtiel 360 graden met je meebeweegt een goede keuze. Dit heeft een gunstig effect op spieren en wervelkolom. Je kunt ook kiezen voor een vaste zithoek of een verstelbare zithoek, waardoor de zitting naar enkel naar voren en naar achteren kan kantelen voor een optimale open heuphoek.

 

6.    Stoffering
In omgevingen waar de stoffering van de zadelkruk urine-, bloed- en schimmelbestendig moet zijn, zoek je naar een zadelkruk die hieraan voldoet. Naadloze kunstlederen bekleding die bestand is tegen schoonmaak- en ontsmettingsmiddelen op basis van chloor, 70% alcohol en waterstofperoxide is een goede keuze.


Hoe stel je de hoogte van een zadelkruk in?

Heb je eenmaal de juiste zadelkruk voor jouw werkzaamheden gekozen, zorg er dan voor dat je de kruk op de juiste hoogte instelt. Het is belangrijk dat je zo hoog mogelijk zit terwijl je voeten nog steeds op de grond staan. Hierdoor kantelt je bekken, neemt je lichaam automatisch een 'neutrale houding' aan, waarbij je spieren en wervelkolom zo min mogelijk worden belast. Dit voorkomt rug-, nek- en schouderklachten.

Heb je meer advies nodig? Neem dan gerust contact op met onze experts.