18-04-2023

Hoe omgaan met Reuma

Hoe omgaan met Reuma?

Reuma is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen die het bewegingsapparaat aantasten. Het is een veelvoorkomende aandoening, die naar schatting meer dan 2 miljoen mensen in Nederland treft. Reuma kan verschillende symptomen veroorzaken, zoals pijn, stijfheid, ontstekingen en vermoeidheid.

Wat is Reuma?

Er bestaan meer dan 100 verschillende aandoeningen die onder de noemer ‘reuma’ vallen en het bewegen kunnen aantasten, waaronder de gewrichten, spieren, pezen, botten en organen. De meest voorkomende vormen van reuma zijn reumatoïde artritis, artrose en fibromyalgie. Hoewel de exacte oorzaken van reuma nog niet volledig duidelijk zijn, lijkt een combinatie van genetische factoren en omgevingsfactoren een rol te spelen.

Welke vormen van Reuma zijn er?

Er bestaan meer dan 100 verschillende vormen van reuma, elk met hun eigen unieke symptomen en behandelingsopties. Onder de meest voorkomende vormen van reuma vallen:

Reumatoïde artritis: dit is een auto-immuunziekte waarbij het lichaamseigen immuunsysteem de gewrichten aanvalt. Dit kan leiden tot ontstekingen, pijn en stijfheid in de gewrichten.

Artrose: dit is een degeneratieve aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten afbreekt, wat leidt tot pijn en stijfheid.

Fibromyalgie: dit is een aandoening waarbij mensen last hebben van chronische pijn en stijfheid in spieren en pezen, vaak in combinatie met vermoeidheid en slaapproblemen.

Welke soorten hulpmiddelen zijn er voor Reuma?

Zadelkruk

Een zadelkruk kan voor mensen met reuma een nuttig hulpmiddel zijn, met name voor diegenen die last hebben van gewrichtsproblemen of pijn in de rug, heupen of knieën. Een zadelkruk biedt namelijk een ergonomische zitpositie waarbij het lichaamsgewicht gelijkmatig wordt verdeeld over de zitbeenderen en het zitvlak. Hierdoor wordt de druk op de gewrichten verminderd en wordt de belasting op de rug en benen verminderd.

Reumapen

Een Reumapen kan voor mensen met reuma een nuttig hulpmiddel zijn om comfortabel te kunnen schrijven. Mensen met reuma kunnen vaak last hebben van stijfheid en pijn in de handen en vingers, waardoor het vasthouden van een normale pen pijnlijk en vermoeiend kan zijn.

Pottenopener

Een pottenopener kan voor mensen met reuma een nuttig hulpmiddel zijn om potdeksels gemakkelijker te openen. Mensen met reuma kunnen vaak last hebben van stijfheid en pijn in de handen en vingers, waardoor het vasthouden van een potdeksel en het uitoefenen van de nodige kracht om deze te openen, pijnlijk en vermoeiend kan zijn.

Rits opener/sluiter

Een rits opener en sluiter kan voor mensen met reuma een nuttig hulpmiddel zijn om kledingstukken met een rits gemakkelijker te sluiten en te openen. Mensen met reuma kunnen vaak last hebben van stijfheid en pijn in de handen en vingers, waardoor het vasthouden en bewegen van kleine onderdelen zoals een ritssluiting pijnlijk en vermoeiend kan zijn.

Wandelstok met anatomisch handvat

Een wandelstok met anatomisch voorgevormd handvat kan een goede keuze zijn voor mensen met reuma, omdat het helpt om de druk op de handen en polsen te verminderen. Het handvat van de wandelstok is gevormd naar de natuurlijke contouren van de hand en biedt daardoor meer comfort en ondersteuning. Dit kan vooral nuttig zijn voor mensen met artritis, omdat het gewrichtspijn en stijfheid kan verminderen.

Norco Big-Grip bestek

Bestek met dik geribbelde grip kan een goede keuze zijn voor mensen met reuma, omdat het helpt om de handkracht en de controle over het bestek te verbeteren. Het geribbelde handvat zorgt voor een betere grip, waardoor het bestek niet uit de handen glijdt en er minder kracht nodig is om het vast te houden. De Norco Big-Grip heeft onder andere een eetlepel.

Sleutelhouder

Een sleutelhouder kan voor mensen met reuma een handig hulpmiddel zijn, omdat het kan helpen bij het vasthouden en draaien van sleutels. Mensen met reuma kunnen vaak last hebben van pijnlijke en stijve handen en gewrichten, wat het moeilijk kan maken om de sleutel in het sleutelgat te steken en om te draaien.

Bij Viper Medical begrijpen we hoe moeilijk het kan zijn om te leven met reuma en we willen je graag helpen bij het vinden van de juiste hulpmiddelen en oplossingen om jou dagelijkse leven te vergemakkelijken. We bieden een breed assortiment aan producten, zoals wandelstokken, aangepast bestek, sleutelhouders en meer, die speciaal ontworpen zijn om te voldoen aan de behoeften van mensen met reuma en andere aandoeningen die de handfunctie beperken. Bekijk het volledige assortiment Reuma hulpmiddelen hier.

Op zoek naar een product wat nog niet op onze website staat? Neem dan gerust contact met ons op.