17-05-2023

Schouderbrace

Waarvoor dient een schouderbrace?

Zit je veel aan je bureau of doe je lichamelijk werk waarbij je veel moet tillen? Zonder dat je het door hebt zijn je schouders zich aan het aanspannen. De schouders zijn een onmisbaar onderdeel bij het leveren van lichamelijke inspanning. Heb je een blessure opgelopen of kamp je met chronische pijn aan je schouders, dan is het belangrijk om daar iets tegen te doen. Een ondersteunende schouderbrace kan je daarbij helpen. Lees in deze blog waar de schouderbrace voor dient en wat je kunt doen om de overbelasting in je schouders te verminderen.

Wat is schouderinstabiliteit?

Heb je last van schouderinstabiliteit, dan is er kans dat je sneller te maken krijgt met een blessure of overbelasting aan je schouders. De schouder bestaat uit een kop en een kom die precies goed op elkaar moeten aansluiten. Is de kom te ruim, dan kan er schouderinstabiliteit ontstaan waarbij er sprake is van onvoldoende stabiliteit in het schoudergewricht. De schouderkom en de spieren die zich om kom begeven, zorgen voor meer stabiliteit in de schouders.

Wanneer moet ik een schouderbrace dragen?

Er zijn verschillende redenen waarom het nodig is een schouderbrace te dragen. Heb je door een val of ongeluk een schouderblessure opgelopen met als gevolg dat je moet revalideren, dan kan de schouderbrace je de nodige ondersteuning geven. Dat geldt ook als je een chronische aandoening hebt die ervoor zorgt dat je schouder voortdurend overbelast is. Hieronder vind je een aantal indicaties die reden kunnen zijn om een schouderbrace te dragen:

  • Peesontsteking
  • Schouder uit de kom
  • Artrose
  • Revalidatie
  • Overbelasting
  • Reuma
  • Zwellingen

Is er sprake van een van deze aandoeningen aan je schouders? Raadpleeg dan je huisarts die je advies kan geven over wat je wel en niet moet doen en welke type schouderbrace je het beste helpt.

Wat is het belang van een goede zit- en werkhouding?

Bij iedere beweging die je maakt, is het belangrijk een goede houding aan te nemen. Zowel zittend achter je bureau als tijdens het sporten, lopen en tillen. Daar zul je je niet altijd bewust van zijn en ben je dat wel, dan heb je misschien de focus op je rug en nek. Bij het maken van een beweging, span je al dan niet bewust ook je schouders aan. Misschien merk je wel dat je tijdens het typen achter de computer je schouders optrekt. Daar word je je pas van bewust als je je schouders probeert te ontspannen en ze ineens een stuk zakken. Voel je stress omdat je iets spannends staat te wachten? Aan het eind van de dag voel je hoe alle spanning zich in je lichaam heeft opgehoopt en ervoor heeft gezorgd dat je schouders zich optrekken.

De spanning die je in je lichaam kunt voelen of de zit- en werkhouding die je jezelf in de loop van de tijd hebt aangeleerd, kunnen oorzaak zijn van een schouderblessure. Door een schouderbrace te dragen, worden je schouders optimaal ondersteund en in een juiste houding gebracht. Daarnaast kun je met hulp van een fysiotherapeut leren je houding te verbeteren. Door bijvoorbeeld je buikspieren te trainen, leer je om inspanningen vanuit je buik te doen zodat de last niet meer (volledig) op je schouders komt te liggen.

Welke maat schouderbrace heb ik nodig?

Wil je een schouderbrace dragen die je voldoende ondersteuning geeft en die helpt de pijn in je schouders weg te halen? Dan is het belangrijk om een brace te dragen die goed aansluit op je bovenlichaam. Om te weten welke maat je nodig hebt, meet je de lengte van je onderarm of de omvang van je middel af. Bij de producten in ons assortiment staat precies aangegeven welk lichaamsdeel bepalend is voor de maat van de brace. Valt de afmeting net tussen twee maten in, kies dan voor de grootste maat.

Schouderbraces van Viper Medical

Ben je op zoek naar een schouderbrace die ervoor zorgt dat je schouder goed wordt ondersteund? In ons assortiment vind je diverse uitvoeringen van hoge kwaliteit die geschikt zijn voor kinderen en volwassenen. Bekijk bijvoorbeeld de Donjoy Ultrasling ProMitella Armsling Wit Thuasne en Donjoy Verstelbare Mitella die je helpen je schouder minder te overbelasten. 

Heb je vragen over de schouderbrace en hoe je het best bepaalt welk model geschikt is ter ondersteuning van jouw schouder? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie en persoonlijk advies.