27-02-2023

Duimbrace

Welke voordelen geeft het dragen van een duimbrace?

Als je last hebt van pijn of klachten aan het duimgewricht, kan een duimbrace ondersteuning bieden. Bovendien beperkt het dragen van een duimbrace het bewegingsbereik van het duimgewricht, wat rust geeft en het herstel van de klachten na verloop van tijd kan bevorderen.

Wat zijn de meest voorkomende duimklachten?

Het duimgewricht kan bij diverse aandoeningen klachten veroorzaken, wat kan leiden tot irritatie of pijn. Het is echter belangrijk om op te merken dat niet elke brace geschikt is voor alle duimklachten. Om de juiste brace te kiezen voor je specifieke klacht, hebben we hieronder de meest voorkomende aandoeningen opgesomd. Zo kun je snel bepalen welke brace geschikt is voor jou blessure.

  • Verzwikking
  • Artrose
  • RSI duim
  • Verstuiking
  • Ganglion
  • Gebroken duim

Helpt een duimbrace bij artrose?

Een duimbrace kan zeker helpen bij duim artrose, ook wel rhizo artrose. Het wordt vaak aanbevolen door handtherapeuten als onderdeel van de behandeling. Door de duimgewrichten te stabiliseren of immobiliseren tijdens dagelijkse activiteiten, kan een duimbrace de pijnklachten verminderen tijdens deze activiteiten. Omdat onze handen overdag veel fijne motorische bewegingen maken, zoals schrijven, typen en eten met bestek, kan een duimbrace zeer effectief zijn voor de duim. Naast duimbraces zijn er ook andere artrose hulpmiddelen beschikbaar die je kunnen helpen, en we hebben een overzicht van deze hulpmiddelen samengesteld.

Kan een duimbrace tegen water?

De duimspalk die in de brace zit mag niet nat worden. Dit zal leiden tot instabiliteit van de brace, en daarom wordt dit altijd afgeraden. Je kan wel de brace kort wassen met water. Hierdoor voelt de brace weer schoon aan. Zwemmen en douchen met de brace wordt wel afgeraden.

Kan ik met een duimbrace slapen?

Als het dragen van een brace noodzakelijk is voor de behandeling, dan kan het geen kwaad om deze 's nachts te dragen. Het is echter wel belangrijk om op te letten dat de brace niet te strak zit, zodat de bloedvaten niet worden afgekneld. Het is daarom aan te raden om de brace 's nachts iets losser te maken dan overdag.