27-09-2023

alcoholtest

Alcoholtesters: Antwoorden op veelgestelde vragen

Heb je jezelf weleens afgevraagd waar je een alcoholtester kunt bemachtigen en hoeveel zo'n test eigenlijk kost? Of ben je nieuwsgierig naar welke alcoholtester de meest betrouwbare resultaten oplevert en welke optie het beste bij jou past? In deze blog gaan we dieper in op deze veelvoorkomende vragen over alcoholtesters.

 

Hoe werkt een alcoholtester?

De meest gebruikte alcoholtester is een alcohol blaastest die worden uitgevoerd op een digitaal testapparaat. Deze test meet het alcoholpercentage in je bloed of adem op basis van uitgeademde lucht. Er zijn twee soorten blaastesten: de passieve test en de actieve test. Bij een actieve blaastest gebruik je een mondstuk om het bloedalcoholgehalte (BAG) te meten. Bij een passieve meting blaas je enkele seconden van een afstand van 5 tot 10 cm in een ademcup. Deze ademtest zonder mondstuk levert een kwalitatief resultaat op en meet het ademalcoholgehalte (AAG). Sommige alcoholtesters kunnen zowel voor passieve als actieve ademalcoholtesten worden gebruik, zoals de Alcovisor Mercury. Voor een diepere duik in hoe alcoholblaastests chemisch werken, kun je hier meer lezen.

 

Is een alcoholtester verplicht?

Wie in het verleden naar Frankrijk afreisde voor vakantie, weet dat de Franse overheid eiste dat je als weggebruiker een wegwerp alcoholtester bij je had. Die verplichting is echter in 2020 afgeschaft omdat bleek dat de regel niet effectief was in het verminderen van alcoholgebruik in het verkeer. In andere Europese landen is het ook niet verplicht om een alcoholtester bij je te hebben. In Frankrijk wordt nu alleen geadviseerd om een wegwerp alcoholtester mee te nemen. 

 

Welke alcoholtester is betrouwbaar?

Op de markt zijn diverse alcoholtesters verkrijgbaar die verschillende mate van nauwkeurigheid bieden. Over het algemeen bieden professionele alcoholtesters die meten op basis van brandstofcellen de meest precieze resultaten. Persoonlijke alcoholtesters voor privégebruik werken op basis van halfgeleidersensoren en bieden niet dezelfde nauwkeurigheid als de professionele varianten. Desondanks bieden beide soorten voldoende betrouwbaarheid, mits je de instructies nauwgezet opvolgt. 
Alcoholtesters die in Nederland worden verkocht moeten overigens voldoen aan bepaalde eisen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het is belangrijk om een alcoholtester te kopen die aan deze eisen voldoet en om deze regelmatig te kalibreren om de nauwkeurigheid te waarborgen.

 

Waar kan ik een alcoholtester kopen?

Je kunt persoonlijke en professionele alcoholtesters bij verschillende (online) winkels aanschaffen. Als je zeker wilt zijn van de kwaliteit en betrouwbaarheid van je alcoholtester en van snelle levering door een vertrouwde partner, overweeg dan de alcoholtesters die worden aangeboden door Viper Medical. 

 

Hoeveel kost een alcoholtester?

Een wegwerp-alcoholtest is al beschikbaar vanaf ongeveer € 2,25. Compacte alcoholtesters voor privégebruik beginnen bij circa € 60,-. Professionele alcoholtesters zijn logischerwijs duurder en beginnen bij een prijs van € 150,-.